شهر دوستدار کودک
امیرحسین انصافی: شهری که به کودکان نشاط جمعی میدهد

امیرحسین انصافی درمورد اثرات شهر دوستدار کودک در زندگی و آیندهی یک نسل از جامعه تاکید کرد: ما در شرایط سختی قرار داریم و بچهها خواهناخواه شیوع بیماری کرونا و مشکلات دیگر را میبینند و نیاز مبرم به آسودگی خاطر دارند. شهر دوستدار کودک در بخشهای مختلف میتواند به آنها نشاط جمعی بدهد تا کمی آنها را از این دغدغهها فارغ کند و به نظرم این مهمترین مزیت چنین شهری است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی کودکشهر، امیرحسین انصافی، فعال در حوزهی تئاتر کودکان، با اشاره به اقداماتی که باید برای نزدیک شدن به یک شهر دوستدار کودک انجام شود، گفت: جای فرهنگسازی در سراسر شهرهای ایران خالی است. من و همکارانم سالهاست که در این زمینه تلاش میکنیم اما این تلاشها کفایت نمیکند. به عنوان مثال در شهرهای ایران تماشاخانهی مخصوص کودک نداریم، البته شرایط پایتخت فرق میکند که در دو تالار تخصصی برای کودکان نمایشهای حرفهای اجرا میشود.
نویسنده و بازیگر نمایش «خونهمون تماشاخونست» دربارهی اهمیت داشتن یک شهر دوستدار کودک و چالشهای پیش روی آن توضیح داد: ما در پروژهی تئاتر-تریلی که از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اجرا میشود، به مناطق مرزی و محروم میرویم. واقعا بسیاری از کودکان بهتزده هستند چون برای اولینبار تئاتر تماشا میکنند. اینکه ما حتی در شهرها هم تماشاخانهی مخصوص کودکان نداریم تاسفبرانگیز است. ما ضعف خوراک فرهنگی برای بچهها داریم.
انصافی به شهرهایی که در ایران به تئاتر کودک توجه داشتهاند گفت: جشنوارهی بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان قبلا در اصفهان برگزار میشد و حالا در همدان. کودکان و نوجوانان در همدان در تداوم این جشنواره فرهنگ تماشای تئاتر و نوع نگرش به تئاتر را پیدا کردهاند. خوب است آشتی بچهها با خوراک فرهنگی به شهرهای دیگر هم تعمیم داده شود. این جشنواره پیش از این در اصفهان برگزار میشد. جز تهران این دو شهر به تئاتر کودک پرداختهاند و از این نظر فعال هستند.
این کارگردان تئاتر کودک با اشاره به فعالیتهای کانون به عنوان یکی از مراکز مهم برای کودکان و نوجوانان اظهار کرد: در هر شهری مراکز کانون وجود دارد و مجموعهای از فعالیتها مانند نمایش خلاق اتفاق میافتد اما این شکل به نظرم ابتدایی است و این سیستم آموزشی از زمان پهلوی برقرار بوده و بهروز نشده است. همان سیستمی که ما و پیش از ما اساتیدی مثل ایرج طهماسب و حمید جبلی و اکبر عبدی در کانون تجربه کردهایم، در حال حاضر هم در کانون اجرا میشود. باید کمی پا را فراتر بگذاریم، خصوصا چون بچهها با رسانههای بزرگی روبهرو هستند این سیستم برایشان جذاب نیست. با این حال از نزدیک دیدهایم که هنوز اعجاز نمایش را دوست دارند، نیاز دارند اجرا و نفس بازیگر را از نزدیک ببیند و خلق بدیع بر روی صحنه را تماشا کنند.
او افزود: کانون جایی بود برای اینکه ما با فضای فرهنگی و هنری آشنا شویم. دستمان باز بود برای آنکه هر روز یک فعالیت تازه مثل سفالگری، ساختن ماسک، اجرای نمایش و فیلمسازی را انتخاب و تجربه کنیم. بستری فراهم بود که به ما اجازه میداد با داشتن سنگ محک خودمان را پیدا کنیم. قطعا اینکه بچهها در شهر دوستدار کودک نهتنها در زمینهی فرهنگی و هنری بلکه در سایر بخشها بتوانند با فراهم بودن حداقل امکانات راه خودشان را پیدا کنند، این امکان را خواهند یافت تا علایقشان را پیدا کنند.
امیرحسین انصافی برای برنامهریزی درمورد شهر دوستدار کودک پیشنهاد کرد: تئاترهای سیار در شهرهای مختلف مثل تئاتر- تریلی و به شکلهای گستردهتر مانند یک مجموعهی فرهنگی میتواند به کودکان خدمات بدهد. مثلا هم موزهی عروسک و هم فضایی برای نمایش باشد.
او ادامه داد: کنسرتهای شهری و خیابانی قطعا برای رشد فرهنگ کودکان تاثیرگذار است. گروههای محدودی داریم که بر گروه سنی کودک تمرکز کردهاند و آثاری در این زمینه تولید میکنند، مثل گروه زنبورک. این گروهها میتوانند بچهها را با موسیقی آشنا کنند. ما در پایتخت امکانات زیادی داریم مثلا بچهها به کلاس سلفژ میروند و انواع سازها را آموزش میبینند، اینکه در سایر مناطق کشور هم کودکان و نوجوانان را با موسیقی آشنا کنیم تا راه خودشان را پیدا کنند، موثر است.
* به تازگی تهران به همراه ۱۱ شهر دیگر ازجمله شیراز، رشت، تبریز، و…. به عنوان نامزد شهر دوستدار کودک معرفی شدهاند. تا پایان سال، تکلیف شهرهای دوستدار کودک ایران مشخص میشود. اما در همین ایام سعی داریم از دل گفتوگو با کارشناسان حوزههای مختلف، نگاهی داشته باشیم به تعریفها، اثرات و ویژگیهای شهر دوستدار کودک.
#شهردوستدارکودک
#شهردوستدارکودک
گفتوگو از نیلوفر شهسواریان، کودکشهر
دیدگاه شما