شهر دوستدار کودک
حسن اجتماعی: خواستهی خود کودکان در شهر باید در اولویت باشد

حسن اجتماعی، فعال محیط زیست و موسس گروه محیط زیستی و اطلاعرسانی قرار سبز، در مورد ابعاد محیط زیستی یک شهر دوستدار کودک بیان کرد: ایدههای بسیاری میتوان در یک شهر دوستدار کودک مطرح کرد اما هیچکدام مهمتر و بهتر از آنچه که خود کودکان میخواهند نیست. همانطور که میدانید اولین حق کودک حق شنیده شدن بدون هیچ تبعیضی است. آنچه آنها میخواهند باید الویت داشته باشد و فراهم شود نه آنچه که ما میخواهیم به آنها تحمیل کنیم.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی کودکشهر، حسن اجتماعی با اشاره به ویژگیهایی که یک شهر دوستدار کودک باید داشته باشد گفت: در ساخت فضاهای محیط زیستی در شهر باید توجه کنیم که پایدار باشند. همچنین باید امکان استفاده از آنها برای همهی بچهها فراهم باشد. خصوصا در حوزهی محیط زیست باید کاری کنیم تا کودکان هرچه بیشتر با عناصر آن از جمله آب و خاک و گونههای گیاهی و جانوری درگیری فیزیکی داشته باشند. اینگونه است که با طبیعت انس میگیرند و در آینده برای حفظ و حراست از آن تلاش خواهند نمود.
او برای تقویت یک شهر برای آنکه از نظر محیط زیستی دوستدار کودک به حساب بیاید پیشنهاد داد: برای حل مشکل زبالهها میتوان با بهرهگیری از تکنولوژی و سیستم هوشمند، در ازای مقداری چوب بستنی یا زبالهی جمعآوری شده شکلات و آب نبات به کودکان ارائه داد. در صورت نبود تکنولوژی از یک اپراتور برای این کار میتوان بهره گرفت.
حسن اجتماعی با جمعآوری ایدههایی از کودکان ۷ تا ۱۲ سال در یک کارگاه محیط زیستی، ایدههای این کودکان را برای انتشار در رسانهی کودک شهر تدوین کرده است:
- دوست دارند هوای پاک داشته باشند، از آلودگی صوتی مانند آلایندگی ماشینهای سنگین و اتوبوسها آزرده میشوند. به ترافیک اعتراض دارند و خواستار کاهش تعداد ماشینها در سطح شهر و گسترش بیشتر فضای سبز هستند.
- درخواست احداث زیرساختها جهت ایجاد فضای امن برای تردد با دوچرخه و اسکیت و اسکوتر در سطح شهر و همچنین بازی با این وسایل از سوی کودکان بسیار است. دوست دارند علاوه بر برخورداری از محلی با امنیت کامل برای بازی با این وسایل، بتوانند با دوچرخه به مدرسه بروند. یکی از آنها پیشنهاد داده تا پیادهروها را پهنتر بگیرند و فضایی برای دوچرخه سواری تا مدرسه بسازند، فضایی بدون تردد موتور سیکلت امن و راحت.
- علاقهمندند تا تعداد درختان بیشتری ببینند و بتوانند با درختها و فضای سبز پر از گل ارتباط برقرار کنند، به طوری که درختان میوهی مخصوص خودشان در پارکها کاشته شود که فقط آنها حق استفاده از میوههایش را داشته باشند. برخی درخواست کردهاند در مدارسشان درخت بکارند و باغچههایی پرگل داشته باشند و حتی قسمتی برای گیاهی که خود بکارند و در طول سال از آن مراقبت کنند.
- آنها از بیرنگ و بیروح بودن شهرشان غمگین هستند. علاقهمندند تا ساختمانها با تصاویر حیوانات و گیاهان و با رنگهای شاد رنگآمیزی شده باشد. بسیار علاقهمند به مهربانی با حیوانات هستند و دوست دارند در دیوارهای شهر نقاشیهایی با مضمون مهربانی با حیوانات ببینند.
- میگویند در مدارسشان سرگرمی چندانی ندارند و به احداث فضایی برای بازی در حیات مدارس علاوه بر فضای سبز علاقهمندند. همچنین از مشکلات دیگری که در رابطه با مدارس با آن مواجه هستند این است که در برخی از مدارس به هیچ عنوان آنطور که باید بهداشت رعایت نمیشود و امکانات رفاهی سادهای مانند سرویسهای بهداشتی تمیز و مایع دستشویی موجود نیست چه برسد به امکانات دیگری چون وسایل گرمایشی و سرمایشی. آنها همچنین به شدت از مسالهی محرومیت برخی دانشآموزان در مناطق محروم، از مدرسه و امکانات ناراحت هستند و میخواهند این کمبودها هرچه زودتر توسط مسولان رفع شود.
- بعضی از آنها از دزدیده شدن میترسند و با خبرهای مربوطهی اخیر بسیار آشفته شدهاند. آنها بارها درخواست برخورداری از فضایی امن برای بازی و وقتگذرانی را کردهاند.
- آنها درخواستی داشتند مبنی بر اینکه علاقهمندند تا نمایشگاههایی در سطح شهر برای تمام کودکان، هم کودکانی که از لحاظ مالی در رفاه هستند و هم دیگر کودکان دیگر برگزار شود که در آنجا علاوه بر آموزشهای مفید کودکان بتوانند با آزمودن کارها و فعالیتهای مختلف استعداد وعلایق خود را شناسایی کنند. آنها معتقدند که در مدارس وقتی برای کشف استعدادهای حقیقی آنها گذاشته نمیشود و دایما مجبورند یکسری مطالب تحمیلی را بدون علاقه مطالعه کنند.
- آنها به خاطر آنکه چمنهای پارکها کثیف است و و حتی زبالههای خطرناکی مانند فیلتر سیگار در همه جا یافت میشود شکایت دارند. حتی گاهی در تماس با گیاهان دستشان خاک میگیرد گویی سالهاست آن را آبپاشی نکردهاند! همچنین دوست دارند تا با پای برهنه در چمنها راه بروند، گلها را ببویند و با طبیعت ارتباط برقرار کنند اما در هر فضایی که میروند با تابلوی «ورود به چمن ممنوع است» روبهرو میشوند.
- در انتها جالب است بدانید که آنها نیاز دارند تا به علایق فانتزی و تخیلی آنها هم پاسخ بدهید. یکی از آنها میگوید علاقهمند است تا فوارههای شکلات و گلهایی از آبنبات در پارکها باشد. شاید عجیب یا غیر ممکن به نظر برسد اما زیباست و نشدنی نیست!
* به تازگی تهران به همراه ۱۱ شهر دیگر ازجمله شیراز، رشت، تبریز، و…. به عنوان نامزد شهر دوستدار کودک معرفی شدهاند. تا پایان سال، تکلیف شهرهای دوستدار کودک ایران مشخص میشود. اما در همین ایام سعی داریم از دل گفتوگو با کارشناسان حوزههای مختلف، نگاهی داشته باشیم به تعریفها، اثرات و ویژگیهای شهر دوستدار کودک.
#شهر_دوستدار_کودک
#شهردوستدارکودک
گفتوگو از نیلوفر شهسواریان، کودکشهر
دیدگاه شما