شهر دوستدار کودک
رخساره اسدیراد: سلامت و بهداشت دهان از شاخصهای شهر مناسب کودکان است

دکتر رخساره اسدی راد، متخصص دندانپزشکی کودکان و نوجوانان در مورد اهمیت بهداشت دهان و دندان در یک شهر دوستدار کودک گفت: دسترسی به بهداشت دهان و دندان یکی از ویژگیهای مهم شهرهای مناسب و درواقع بهنوعی دوستدار کودک است. متاسفانه در کودکان و نوجوانان ایرانی شاخص پوسیدگی دندانها بالاست.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی کودکشهر، رخساره اسدی راد با اشاره به ویژگیهای یک شهر مناسب کودک گفت: دسترسی به بهداشت دهان و دندان بیشتر باید از طریق مدارس ارائه شود. مدارس کشور پیشرفتهای مانند سوئیس حدودا هر بیست روز یکبار به طور منظم به دانشآموزان آموزش بهداشت دهان و دندان میدهند و در مورد اهمیت دندان شیری توضیح میدهند. سوئیس از لحاظ شاخص پوسیدگی دندانهای دانشآموزان تقریبا صفر است، به این معنا که چه تعداد دندانهای پوسیده و خراب و کشیده شده در دهان وجود دارد. ولی متاسفانه در کودکان و نوجوانان ایران این شاخص بالاست.
او برای افزایش توجه به بهداشت دهان و دندان کودکان و نوجوانان گفت: مراکز بهداشتی میتوانند برای کسانی که توانایی مالی برای پرداخت هزینهها را ندارند، بر روشهای پیشگیری مانند فلورایدتراپی متمرکز شوند. همچنین دسترسی به خمیر دندان و مسواک مناسب باید از سوی دولت همراه با یارانه ارائه شود.
این متخصص دندانپزشکی کودکان و نوجوانان در مورد عملکرد مدارس در آموزش بهداشت دندان گفت: کم پیش آمده که مدارس از دندانپزشکان بخواهد تا برای دانشآموزان در مورد بهداشت دهان و دندان صحبت کنند. گاهی همکاران داوطلبانه به مدارس میروند و معایناتی انجام میدهند و به والدین توصیههای پزشکی ارائه میکنند. همچنین معدودی از مدارس غیر انتفاعی و یا مهدکودکهای خاص بخش دندانپزشکی دایر کردهاند اما در مدارس دولتی این اتفاق بسیار کم رخ داده است.
اسدی راد به چیدمان شهری و بهخصوص بخشهای بهداشتی اشاره کرد و در مورد فضاسازی در مطبهای مخصوص کودکان عنوان کرد: مطب و مراکز درمانی مخصوص کودکان باید جذابیتهایی داشته باشد تا ترس و اضطراب این گروه سنی کمتر شود. برای مثال، در اتاق انتظار و در اتاق درمان مطب ما نیمکت مخصوص کودکان و وسایل بازی وجود دارد و استیکرهایی بر روی دیوار نصب شده است. در پایان نیز به کودکان جایزه میدهیم تا راحت باشند و فضا برایشان جذاب شود.
این متخصص بهداشت تاکید کرد که شهری دوستدار کودک است که برای سلامت و بهداشت کودکان برنامهریزی بلندمدت داشته باشد.
او دربارهی نهادهای مسئول در مورد بهداشت یک شهر دوستدار کودک گفت: وظیفهی اطلاعرسانی درمورد بهداشت دهان و دندان بر عهدهی سازمانهای صدا و سیما و آموزش و پرورش است چراکه تقریبا همهی کودکان به آن دسترسی دارند. آموزش و پرورش باید بر روشهای پیشگیری و درمان از سنین پایین تاکید کند، روشهای استفاده از مسواک و خمیر دندان و انتخاب آنها را آموزش بدهد و تعدادی از باورهای اشتباه در این زمینه را اصلاح کند.
رخساره اسدی راد افزود: به عنوان مثال بسیاری از والدین تصور میکنند که دندانهای شیری اهمیت ندارند و همیشه میگویند در زمان کودکی برای دندانهایشان کاری انجام ندادهاند و در نهایت اگر پوسیده میشد آن را میکشیدند. علم در حال حاضر ثابت کرده که دندان شیری تاثیر بسیار زیادی بر دندانهای دائمی دارد. علاوه بر اینکه دندان شیری در صحبت کردن و زیبایی چهره و اعتماد به نفس کودک اثر دارد، وقتی پوسیده شود مسلما اعتماد به نفس کودک پایین خواهد آمد. اگر دندان شیری آبسه کرده باشد و فرد نتواند غذا بخورد، در رشدش تاثیر منفی خواهد گذاشت. وقتی دندان در زمان کوتاهی مثلا بین سه و چهارسالگی از دست برود میتواند صدمات جبرانناپذیری به فک و جوانهی دندان دائم کودک وارد کند چراکه دندان شیری مسیری را برای دندان دائمی باز میکند. حتی علت آسیبی که به مینای دندان دائم میرسد میتواند آبسههای دندان شیری باشد.
* به تازگی تهران به همراه ۱۱ شهر دیگر ازجمله شیراز، رشت، تبریز، و…. به عنوان نامزد شهر دوستدار کودک معرفی شدهاند. تا پایان سال، تکلیف شهرهای دوستدار کودک ایران مشخص میشود. اما در همین ایام سعی داریم از دل گفتوگو با کارشناسان حوزههای مختلف، نگاهی داشته باشیم به تعریفها، اثرات و ویژگیهای شهر دوستدار کودک.
#شهر_دوستدار_کودک
#شهردوستدارکودک
گفتوگو از نیلوفر شهسواریان، کودکشهر
دیدگاه شما