شهر دوستدار کودک
رضوان خرمیان: پذیرفتن نظر مخالف از تاثیرات گروه کتابخوانی نوجوانان است

یک نویسنده و مترجم و مروج کتاب، با اشاره به تجربهی یک گروه کتابخوانی نوجوان فعال، در مورد اثرات ترویج کتاب در یک شهر دوستدار کودک بیان کرد: اصلیترین فعالیت گروه “کتابخورها” ترویج کتابخوانی است و در کنار آن نوجوانان تمرین کردند تا با دیگران مدارا کنند، نظر مخالف را بپذیرند و با هم خوانی انجام بدهند. نوجوانان یاد گرفتند با نویسندگان ارتباط برقرار کنند و بیواسطه با آنها حرف بزنند و توانایی نقد کردن را یاد بگیرند. حالا تعدادی از این نوجوانان خودشان در حال ترویج کتاب در کتابفروشیها و یا فضای مجازی هستند و تعدادی از آنها نمونهخوان شدهاند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی کودکشهر، رضوان خرمیان که تجربهی تسهیلگری گروه کتابخورها را داشته است، در مورد ایجاد این گروه کتابخوانی گفت: برای کار گروهی در حوزهی کتاب نوجوان طرحی را به فرهنگسرای رسانه ارائه دادم که تایید شد. در کنار فرهنگسرا، کتابفروشی “داستان” قرار دارد و با مذاکره برای برگزاری جلسات در فضای فروشگاه، مدیریت این کتابفروشی اجازه داد تا جلساتی را در کتابفروشی برگزار کنیم.
این مروج کتاب در مورد روند شکلگیری گروه کتابخوانی خود توضیح داد: در شروع فقط میخواستم با نوجوانان کتاب بخوانم. فضا برای ثبت نام و عضویت باز بود. تعداد اعضا از دو-سه نفر شروع شد و کم کم بقیهی نوجونان اضافه شدند. بعد از آن از طرف گروه کتابخورها مهمانانی از بین نویسندگان و شاعران دعوت کردم که گاهی ۶۰ نوجوان در آن شرکت میکردند. فکر میکنم علت استقبال این بوده که کتابفروشی فضای آزادی داشت، بچهها اجبار و حق عضویتی برای حضور نداشتند و میتوانستند جلساتی را هم نیایند. احساس تعلق به گروه باعث میشد تا گروه را رها نکنند و اعضای ثابت بشوند.
او به ویژگیهایی که یک شهر باید داشته باشد تا دوستدار کودک خوانده شود اشاره کرد و گفت: یک شهر دوستدار کودک شهری است که زیرساختهای لازم و المانهای شهری برای کودکان در آن در نظر گرفته شده باشند. بدانیم که نیازهای کودکان هم مانند نیازهای سایر شهروندان در شهر مورد توجه قرار بگیرد. در زیرساختهای شهرها، نه فقط برای کودکان سالم بلکه برای کودکان با نیازهای ویژه و کودکانی که در شکم مادرشان هستند هم تهمیدات لازم اندیشیده نشده است.
خرمیان با انتقاد از فضای باغ کتاب برای حضور کودکان و نوجوانان عنوان کرد: میگویند بهترین فضا برای کتابخوانی و خرید کتاب در خاورمیانه باغ کتاب است که حرف اول را میزند، اما آیا دسترسی به این فضا برای همهی افرادی که ماشین شخصی ندارند راحت است؟ با گروهمان میخواستیم به باغ کتاب برویم و والدینشان مخالف برگزاری در این مکان بودند چون امکان رفت و آمد راحت برایشان وجود نداشت، انگار این بخش از شهر جداست.
مترجم کتاب “ماروین گاردنز” در مورد ترجمهی این کتاب و ارتباط آن با شهر دوستدار کودک توضیح داد: کتاب ماروین گاردنز انبوهسازی در فرایند شهرسازی را نشان میدهد. در این کتاب میخوانیم که تمام محیطهای امن کودکان برای بازی تخریب میشود. حتی نسلهای قبلی خاطرات کودکی قشنگی داشتهاند و حالا دیگر ندارند و در فضای آپارتمانی اسیر شدهاند.
او در مورد رمانها و داستانهای قابل قبول خارجی و ارتباط آنها با شهر دوستدار کودک بیان کرد: در آثار ترجمه شده همزمان به تعداد زیادی موضوع میپردازند که به شهر دوستدار کودک ارتباط دارد، یکی از آنها زیرساختهای شهری با توجه به گروه کودک است.
وی تاکید کرد که باید این مقوله در کتابهای تالیفی هم مد نظر قرار گیرد.
* به تازگی تهران به همراه ۱۱ شهر دیگر ازجمله شیراز، رشت، تبریز، و…. به عنوان نامزد شهر دوستدار کودک معرفی شدهاند. تا پایان سال، تکلیف شهرهای دوستدار کودک ایران مشخص میشود. اما در همین ایام سعی داریم از دل گفتوگو با کارشناسان حوزههای مختلف، نگاهی داشته باشیم به تعریفها، اثرات و ویژگیهای شهر دوستدار کودک.
#شهر_دوستدار_کودک
#شهردوستدارکودک
گفتوگو از نیلوفر شهسواریان، کودکشهر
دیدگاه شما