شهر دوستدار کودک
محمدرضا یوسفی: ایدهی آرمانشهر از آغاز با انسان همراه بوده است

داستاننویس و پژوهشگر حوزهی کودک و نوجوان، با اشاره به اینکه ریشهی طرح شهر دوستدار کودک به پیشینهی انسان برمیگردد، بیان کرد: ایدهی اتوپیا (آرمانشهر) از آغاز با انسان همراه بوده است، شهری که عدالت و آزادی در آن مورد توجه قرار میگیرد و ایدهآلگرایانه به شهر نگاه میکند. این تفکر در گذر صدها سال و با جنگهای متعدد تاریخی تا به امروز ادامه داشته است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی کودکشهر، محمدرضا یوسفی با اشاره به اثر شاهنامه به عنوان یکی از قدیمیترین آثار فرهنگی در ایران و ارتباط آن با مفهوم آرمانشهر گفت: تفکر آرمانشهر در اشکال گوناگون در اندیشهی بشر وجود داشته است. ماجرای شخصیت سیاوش در شاهنامه به همان اتوپیا برمیگردد. سیاوش در خاک توران برای صلح ایران و توران و رسیدن به جهانی زیباتر تلاش میکند. وقتی از ایران و توران صحبت میکنیم در حقیقت از کل جهان انسانی صحبت میکنیم.
او افزود: سیاوش شهر سیاوشگرد را میسازد. (گِرد به معنای شهر است). نشانهی این شهر نماد صلح و دوستی و مروت در جهان است. در داستان شاهنامه ایران یک ستون و ستون دیگر توران است. در مرکز این هلال یک خورشید قرار دارد که به اندیشهی میراث فرهنگی ما برمیگردد. خورشید نماد مروت و زایایی است که به همهی انسانها به شکل مساوی میتابد و مرزهای جغرافیایی مثل آفریقا و آسیا را نمیشناسد. خورشید در پیشانی طاق نصرت قرار دارد و جزو نخستین اتوپیاهای بشری محسوب میشود. بعد از دوران مدرنیسم اتوپیاها تعریف زمینی پیدا میکنند.
نویسندهی «اگر بچه رستم بودم» در مورد ریشهی شکلگیری شهر دوستدار کودک توضیح داد: ریشهی شکلگیری طرحهایی مانند شهر دوستدار کودک اتفاقی نیست و آرزوی دیرینهی بشر بوده تا در کنار یکدیگر با صلح و آرامش زندگی کنند. پس از جنگ جهانی دوم، تاریخ مدام با جنگ روبهرو میشود و امروز هم چنین است. در دل شعارهای همهی انقلابهای بشری، برابری، آزادی و رعایت حقوق بشر وجود دارد. شهر دوستدار کودک، به عنوان یکی از نشانههای زمینی اتوپیا، در راستای حقوق کودک قرار دارد و ایدهی زیبا و موثری است. اگر این طرح در هر شهری اجرایی شود، کودک میتواند معنای شهروند جهانی بودن را درک خواهد کرد.
یوسفی خاطرنشان کرد: تا به حال برای تمام اقوام ایرانی مانند ترک، گیلک، ترکمن، کرد کتاب نوشتهام. در تاریخ ایران اقوام گوناگون توانستهاند علیرغم اختلافات، با یکدیگر زندگی کنند. در کل مردم ایران همواره به دنبال برادری و برابری بودهاند.
نویسندهی مجموعه رمانهای شاهنامه برای نوجوانان در مورد این اثر توضیح داد: این مجموعه تا به حال به ۷۰ جلد رسیده، نگاه تاریخی دارد و تا عصر قاجار ادامه پیدا کرده است. تا به حال ۳۰ جلد آن چاپ شده و نمیدانم ۴۰ جلد بعدی چاپ خواهد شد یا نه. تلاش کردیم داستانهای شاهنامه به انیمیشن تبدیل شود اما بینتیجه ماند، متاسفانه تلویزیون به عنوان یک رسانه ضعیف عمل میکند و در نتیجه نویسندههایی مانند من به کتاب پناه میبرند تا فعلا در فرهنگ کشورمان این میراث فرهنگی را حفظ کنیم. تیراژ کتابها هم به ۵۰۰ تا رسیده و نگارش یک کتاب برای نویسندگان و ناشران این تعداد تیراژ بسیار طاقتفرساست اما برای آشنایی کودکان با فرهنگ و تاریخ بشر و اسطورهها صورت میگیرد.
* به تازگی تهران به همراه ۱۱ شهر دیگر ازجمله شیراز، رشت، تبریز، و…. به عنوان نامزد شهر دوستدار کودک معرفی شدهاند. تا پایان سال، تکلیف شهرهای دوستدار کودک ایران مشخص میشود. اما در همین ایام سعی داریم از دل گفتوگو با کارشناسان حوزههای مختلف، نگاهی داشته باشیم به تعریفها، اثرات و ویژگیهای شهر دوستدار کودک.
#شهر_دوستدار_کودک
#شهردوستدارکودک
گفتوگو از نیلوفر شهسواریان، کودکشهر
دیدگاه شما