شهر دوستدار کودک
مریم رشید ظفر: کیفیت فضاهای شهری از ناهنجاریهای رفتاری جلوگیری میکند

موسس و مشاور مرکز روانشناختی ترنم آرامش، با اشاره به تاثیر روانشناختی یک شهر دوستدار کودک در شهروندان بیان کرد: محیط فیزیکی اطراف انسان در معنادهی و سازمانبخشی به زندگی او نقش مهمی ایفا میکند. تحقیقات نشان داده است کیفیت فضاهای سکونتی، آموزشی و شغلی در بسیاری از ناهنجاریهای رفتاری جوامع شهری مانند خشونت، پرخاشگری، تجاوز به حقوق دیگران و رعایت نکردن قانون، ضمن داشتن ریشههای تاریخی، فرهنگی و اقتصادی نقش موثری دارد. کیفیت فضای اطراف انسان با عناصر تشکیل دهندهی خود مانند رنگ، بافت، سایه روشن، نور، صدا و فرم بر جسم و روان او تأثیرگذار است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی کودکشهر، مریم رشید ظفر در مورد اثرات محیط شهر دوستدار کودک در این گروه سنی گفت: با توجه به اینکه کودکان بیش از بزرگسالان از محیط تاثیر میگیرند، اهمیت این مورد چند برابر میشود. آنها آنچه را در محیط است به ذهن میسپارند. محیط زیبا و متناسب با ویژگیهای کودکان حتی بر یادگیری آنها نیز اثر دارد. محیط دوستدار کودک زمینههای رشد جسمی، شناختی، اجتماعی و عاطفی را فراهم میکند.
رئیس مرکز علمی کاربردی هلال احمر استان تهران عنوان کرد: کودکان امروز، بزرگسالان فردا هستند. هرآنچه امروز کاشته میشود، فرداهای نهچنداندور برداشت خواهد شد. اگر جامعهای بخواهد سالمتر، شادتر و موفقتر باشد باید روی کودکان خود سرمایهگذاری کند.
او افزود: کودک آنچه را که در دنیای بیرون وجود دارد را جذب و درونیسازی میکند و در ایجاد آیندهی کودک نقش بسزایی دارد. همواره در مباحث اقتصاد بهداشتی گفته میشود پیشگیری بهتر از درمان است. هزینه کردن یک جامعه برای کودک، نقش پیشگیریکننده دارد و قاعدتاً توجه تخصصی به کودکان و سرمایهگذاری بر این گروه به نفع جامعه بوده و هزینههای آتی را کاهش میدهد.
این روانشناس اظهار داشت: سرمایهی روان انسان مانند قلکی است که ذره ذره از لحظه تولد کودک شروع به ذخیره و سرمایهگذاری میکند. بسیاری از مشکلات در دوران بزرگسالی ریشه در کودکی دارد و با برنامهریزی در حوزهی سلامت روان میتوان از بروز، تداوم یا شدت یافتن این مشکلات جلوگیری کرد.
مریم رشید ظفر در مورد ویژگیهای یک شهر دوستدار کودک توضیح داد: یک شهر دوستدار کودک شهری است که در آن به نیازها و علایق همهی کودکان اعم از کودکان عادی و کودکان با نیازهای ویژه توجه میشود. در این شهر تامین خواستههای آنان آسانتر است و به حقوقشان توجه شده و احترام گذاشته میشود. امکانات موجود در شهر برای کودکان قابل استفاده بوده و فضاهای بازی، تفریح، ورزش و آموزش متناسب و قابل بهرهبرداری است. امکانات مورد نیاز سلامت جسمانی و بهداشت روانی برای کودکان تامین میشود و کودکان در برابر خشونت و سوء استفاده حفاظت میشوند. شرایط این شهر به گونهای است که کودکان شادتر بوده و احساس امنیت بیشتری دارند.
* به تازگی تهران به همراه ۱۱ شهر دیگر ازجمله شیراز، رشت، تبریز، و…. به عنوان نامزد شهر دوستدار کودک معرفی شدهاند. تا پایان سال، تکلیف شهرهای دوستدار کودک ایران مشخص میشود. اما در همین ایام سعی داریم از دل گفتوگو با کارشناسان حوزههای مختلف، نگاهی داشته باشیم به تعریفها، اثرات و ویژگیهای شهر دوستدار کودک.
#شهر_دوستدار_کودک
#شهردوستدارکودک
گفتوگو از نیلوفر شهسواریان، کودکشهر
دیدگاه شما