کرونا و آموزش کودکان
احسان رضایی: اجرای برنامههای مجازی کودک و نوجوان به خلاقیت نیاز دارد

احسان رضایی با اشاره به وضعیت برنامههای فرهنگی مجازی کودک و نوجوان گفت: برنامههایی که در حال حاضر برای کودک و نوجوان در فضای مجازی برنامهریزی میشود، نیاز به ابتکار و خلاقیت دارد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی کودکشهر، این نویسنده و خبرنگار حوزهی کتاب با اشاره به اوقات فراغت تابستانی دانشآموزان در دوران شیوع کرونا بیان کرد: تعدادی از سازمانها و نهادها به ارائهی خدمات برای پرکردن اوقات فراغت کودکان و نوجوانان در فضای مجازی روی آوردهاند، که اقدام بهجایی است اما نیاز به روشهای ابتکاری داریم. در این مسیر صرفا تقلید از یکسری الگوهای از پیش اجرا شده جوابگوی نیاز مخاطبان نیست.
این خبرنگار و منتقد حوزهی کتاب با اشاره به یکی از برنامههای موفق اجرا شده در این زمینه گفت: به عنوان مثال در فهرست سازمان یونیسف درمورد شهرهای خلاق کودک در جهان، ۱۵ اقدام از ۹ شهر ایران وجود دارد. یکی از این برنامههای خلاق کتابخانهی تلفنی در سمنان بود. در این طرح با یک تماس تلفنی کتاب را برای تحویل به درب منزل میآورند. از این جنس طرحها که با کمترین مراجعه به بیرون از خانه، استرس خانوادهها را در این شرایط کرونا کم کند، نیاز داریم.
او در مورد وضعیت دانشآموزان در تابستان امسال توضیح داد : در تابستان امسال همهی دانشآموزان تعطیل نیستند. کنکوریها برای کنکور خودشان را آماده میکنند و دورهی تحصیلیشان طولانیتر از معمول شده است. مدارس برای یازدهمیها نیز برنامه گذاشتهاند تا برای آخرین سال مدرسه آماده شوند. بسیاری از مدرسهها مثل سالهای گذشته بخشی از زمان دانشآموزان را پر کردهاند هرچند نمیدانم اقدام خوبی است یا نه. در این میان محصلان در دبیرستان اول زمان بیشتری دارند. این اتفاق درحالی است که فضاهای اجتماعی و بازیهای جمعی را از دست دادهاند و در خانه با استرس و نگرانی به سر میبرند. شغل بسیاری از والدین هم با ویروس کرونا ارتباط مستقیم دارد. به همین خاطر گروه سنی کودک و نوجوان این روزها فشارها و تنشهای عصبی زیادی را تحمل میکنند.
رضایی با تاثیرگذار دانستن نقش والدین در این دوران اضافه کرد: بزرگترها نقش مهمی در کم کردن تنشهای فرزندانشان دارند. یک بخش به فضای مجازی مرتبط میشود. کنترل کردن از سوی والدین اهمیت زیادی دارد چرا که همهی محتواها مناسب بزرگسالان هم نیست چه برسد به کودکان و نوجوانان. بسیار مهم است پدران و مادران یک قدم از بچهها جلوتر باشند. اگر یک سرگرمی مثل بازی خشونتآمیز باشد، به جای آن سرگرمیهای سودمند دیگری پیشنهاد بدهند.
این نویسنده افزود: به والدین پیشنهاد میکنم کتابهای شاد و سرخوش و با حال و هوای مثبتی را برای فرزندانشان تهیه کنند. اگر برای شروع کتاب بد انتخاب شود بچهها از کتابخوانی زده میشوند. مثلا کتابهای مارک تواین، جک لندن، تام سایر، شاهزاده و گدا، هاکلبری فین و آثار نویسندگان ایرانی مانند داوود امیریان و هوشنگ مرادی کرمانی گزینههای خوبی برای مطالعه خصوصا برای ۱۰ تا ۱۲ سال هستند.
احسان رضایی همچنین دربارهی نقاط ضعف آموزش مجازی گفت: برنامههای آموزشی مجازی کمبودهای زیادی دارد، مثلا ارتباط مجازی بین معلم و دانشآموز ایجاد نمیشود تا معلم دریابد دانشآموز چه بخشی را یاد نگرفته است. چندان فرصت پرسش و پاسخ نیز فراهم نیست. بسیاری از مدارس با چند نوع آموزش مجازی فعالیت میکنند و از اپلیکیشنهای مختلف استفاده میکنند که امکان اشتراکگذاری و ارتباط بیشتر را میسر کرده است. در اینجا باید از معلمان قدردانی کنیم، این گروه از همان ابتدای تعطیلی مدارس در اسفند ماه کار خود را متعهدانه شروع کردند.
رضایی با ذکر مثالی، به برنامهی مدرسهی تابستانی تهران اشاره کرد و گفت: از این برنامه خیلی لذت بردم و آموزشهایش را تماشا میکنم. توصیه میکنم بچهها هم استفاده کنند خلاقانه و با حضور مدرسان خوب است و همینطور برای مخاطبان رایگان اجرا شده است. کاش در فضاهای دیگری مثل شبکههای نهال و آموزش هم به اجرا دربیاید.
* کودکشهر در یک سلسلهگفتوگو سعی دارد با ذکر مثالهایی از تجربههای تازه در امر آموزشهای غیرمستقیم هنر و فرهنگ به کودکان در دوران کرونا، تغییر فضا و اثرات آن را بررسی و راهکارهای جدید برای تقویت تاثیرات مثبت را مطرح کند.
#کروناوکودکان
گفتوگو از نیلوفر شهسواریان، کودکشهر
دیدگاه شما