کرونا و آموزش کودکان
زهره نیلی: اینترنت، ضعیف‌تر از استقبال خانواده‌ها از برنامه‌های مجازی است

3 سال پیش

سردبیر مجله‌ی “همشهری بچه‌ها” با اشاره به افزایش برنامه‌های فرهنگی به شکل مجازی برای کودکان و نوجوانان گفت هرچند خانواده‌هایی که با شیوع کرونا مقیدتر هستند کمتر بیرون بروند، این روزها بیشتر از خدمات آنلاین استفاده می‌کنند، اما باید گفت اینترنت در کشور ما ظرفیت این حجم از استفاده‌ی کاربران را نداشته است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی کودک‌شهر، زهره نیلی با انتقاد از سرعت پایین اینترنت برای پخش برنامه‌های فرهنگی برای کودکان و نوجوانان بیان کرد: در حال حاضر نهادهای مختلفی برای بچه‌ها برنامه می‌گذارند، مثلا کانون پرورش فکری نمایش فیلم و تئاترها را رایگان اجرا می‌کند، شهرداری طرح رایگان مدرسه‌ی تابستانی تهران را دارد، اما… مثلا دو روز پیش یک نشست آنلاین را تماشا می‌کردم که در نهایت تصمیم گرفتم رهایش کنم چراکه صدا و تصویر قطع و وصل می‌شد.
این فعال حوزه‌ی کودک و نوجوان برای اوقات فراغت دانش‌آموزان پیشنهادهای خود را مطرح کرد: فکر می‌کنم مثلا شبکه‌ی پویا و شبکه‌ی نهال در تلویزیون و حتی شبکه‌های ماهواره‌ای می‌توانند نقش داشته باشند و برای بچه‌هایی که صبح تا شب را در خانه می‌گذرانند، برنامه‌ی جذاب مرتبط با گروه سنی آن‌ها تولید کنند تا این قرنطینه آن‌ها را کلافه نکند. البته فقط حالت آموزشی نداشته باشد بلکه سرگرم‌کننده هم باشد. همچنین فیلیمو و سایت‌های مشابه برنامه‌های رایگان مثل انیمیشن برای کودکان بگذارند. با توجه به این‌که بچه‌ها اهل بازی کامپیوتری هستند، اگر بتوانند این از این برنامه‌ها رایگان و یا با هزینه‌ی کمتر استفاده کنند، اتفاق خوبی خواهد افتاد.
او افزود: اگر بنیاد بازی‌های رایانه‌ای با سازمان‌های مرتبط ارتباط برقرار کند تا امکاناتی را در اختیار بچه‌ها قرار بدهند، اتفاق خوبی خواهد افتاد. فکر می‌کنم بهترین نهاد برای برگزاری چنین برنامه‌هایی شهرداری‌ها هستند.
نیلی درمورد برنامه‌هایی مثل مدرسه‌ی تابستانی تهران گفت: قرار است مهد کودک آنلاین هم داشته باشیم. اگر افرادی که فضاهایی مثل مدرسه‌ی آنلاین را راه‌اندازی می‌کنند نیاز بچه‌ها را بدانند، از زبان آن‌ها آگاهی داشته باشند و هم زیرساخت‌ها فراهم باشد، هیچ کدام اتفاق بدی نیست. در این مدارس کسانی که سیستم را راه‌اندازی می‌کنند، باید افراد کاربلدی باشند که با بچه‌ها سر و کار داشته باشند. اگر با بچه‌ها سر و کار نداشته‌اند و مدیران کارآمدی هستند، از گروهی از کارشناسان حوزه‌ی کودک در حوزه‌های مختلف کودک مثل کتاب، آموزش و تولید انیمیشن مشورت بگیرند.
این روزنامه‌نگار حوزه‌ی کودک و نوجوان اضافه کرد: به هر حال دیگر به دوران قبل از کرونا برنمی‌گردیم و حداقل تا زمانی که واکسن این ویروس ساخته نشده است، باید به جای مقاومت، بپذیریم که شرایط تغییر کرده و ما باید با آن همراه شویم. ما همیشه به ارتباط مستقیم رودررو عادت کرده‌ایم و مانند هر فناوری جدید کمی ممکن است برایمان سخت باشد اما بعد به سیستم جدید عادت می‌کنیم.
زهره نیلی در پایان در مورد گسترش کتاب‌خوانی در شرایط کرونا توضیح داد: هیچ‌چیز را نمی‌توان به زور به خورد کسی داد. من جزو بزرگسالانی بودم که به خاطر عینکی بودنم در مقابل ای‌بوک گارد می‌گرفتم و زیاد کتاب صوتی دوست نداشتم. حالا می‌بینم نه فقط به خاطر کرونا بلکه به خاطر شرایط اقتصادی مردم به سمت خواندن کتاب الکترونیکی با هزینه‌ی کمتر رفته‌اند. همچنین آپارتمان‌ها کوچک‌تر شده‌اند و کمتر کسی برای کتاب فضا دارد. طبیعتا همه چیز فشرده‌تر می‌شود. به علاوه بچه‌ها اینقدر سرگرمی‌های جذاب در موبایل و تبلت دارند که ممکن است کمتر به سمت مجله و یا کتاب بروند.
او البته توضیح داد که فعلا بچه‌ها از کتاب الکترونیک چندان استقبال نمی‌کنند و اتفاقا باید کتاب کاغذی را در دست بگیرند. مثلا در شهرستان‌های کوچک ممکن است دسترسی بچه‌ها به بازی‌های موبایلی کمتر باشد، بیشتر از نشریه‌ی همشهری بچه‌ها استقبال می‌کنند تا در شهرهای بزرگ. اگر می‌خواهیم از کتاب‌خوانی بیشتر استقبال شود، کتاب باید با محتوای جذاب و دلخواه و نیاز بچه‌ی امروز باشد و نویسنده کودکی خودش را ننوشته باشد. مجلات هم خوب است که ارزش افزوده داشته باشند مثلا مجله با یک سی دی همراه شود.

* کودک‌شهر در یک سلسله‌گفت‌وگو سعی دارد با ذکر مثال‌هایی از تجربه‌های تازه در امر آموزش‌های غیرمستقیم هنر و فرهنگ به کودکان در دوران کرونا، تغییر فضا و اثرات آن را بررسی و راهکارهای جدید برای تقویت تاثیرات مثبت را مطرح کند.

#کرونا_و_کودکان

گفت‌وگو از نیلوفر شهسواریان، کودک‌شهر

0

دیدگاه شما

بدون دیدگاه