کرونا و آموزش کودکان
فرزاد فربد: سازمانهای منفعل موانعی برای آموزش در دوران کرونا هستند

فرزاد فربد در مورد موانع برنامههای آموزشی و فرهنگی کودکان در فضای مجازی گفت: زمانی که آموزش و پرورش برنامهی مجازی “شاد” را اجرا میکرد، بسیاری از مناطق در ایران به ابزار لازم برای کار کردن با آن دسترسی نداشتند و زیرساخت لازم فراهم نشده بود. درضمن این برنامه و برنامههای تلویزیونی نشان داد که چه اتفاقی در مدارس ما میافتد، یا درواقع نمیافتد
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی کودکشهر، این مترجم حوزهی کودک و نوجوان ضمن اشاره به فضای جدید متاثر از کرونا، گفت: امسال بچهها به شکل حضوری در بسیاری از فضاها نمیتوانند حضور داشته باشند. سازمانهایی که باید برای این گروه سنی برنامه داشته باشند مانند کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با مشکلاتی دست و پنجه نرم میکنند. مثلا تیراژ کتابهای کانون مانند اکثر ناشران این حوزه به عدد هزار رسیده و این اتفاق نشانهی خوبی نیست. اگر هم قصد دارند فعالیتی انجام دهند باید مربیانی حضور داشته باشند که متخصص باشند. اما متاسفانه در این روزها کانون و همینطور کتابخانههای عمومی بهروز و کارآمد نیستند. هرچند بهنظر میرسد اتفاقاتی دارد در کانون میافتد که امیدوارم مفید و مثبت باشد.
فربد از وضعیت کتابهای کودک و نوجوان در بازار و استقبال مخاطبان گفت: ثابت شده که ادبیات تجویزی به بچهها نمیتواند کمک کند. باید ببینیم کتابهای داخلی چقدر جذاب هستند؟ استقبال از آثار خارجی به قدری است که با آثار داخلی غیر قابل مقایسه است، همانطور که حتی فرزندان یا نوههای برخی مقامات عالی کشور هم از سوپرمن و بتمن خوششان میآید و کتابهایشان را میخوانند و این نشان میدهد که شخصیتهای داخلی نه از نظر بصری و نه از نظر محتوایی حتی برای مخاطب بومی خود جذابیت لازم را ندارند.
این ناشر کودک و نوجوان به راههای جایگزین مانند کتابهای الکترونیک برای مطالعهی کودکان و نوجوانان در دوران شیوع ویروس کرونا گفت: با ماندن بیشتر خانوادهها در خانه میتوان از کتاب الکترونیک استفاده کرد اما این بخش مخاطب خاص خودش را دارد. مثلا چند درصد از بچهها در ایران به ایبوک ریدر (کتابخوان دیجیتال) دسترسی دارند؟ ایبوک ریدر یک پدیدهی ناشناخته است. درحالیکه آموزش و پرورش برنامهی مجازی کودک شاد را اجرا میکرد، بسیاری از مناطق در ایران به ابزار لازم برای تماشای آن دسترسی نداشتند و زیرساخت لازم فراهم نشده بود. درکل سازمانهایی مانند آموزش و پرورش و همینطور کانون به نهادهای منفعل تبدیل شده اند و باید در حوزهی ادبیات و کتابخوانی نگرش جدیدی را در پیش بگیرند. بنابراین در این شرایط نمیتوان کتاب الکترونیک را به همهی خانوادهها پیشنهاد کرد.
فربد برای مطالعهی کودک و نوجوان به خانوادهها پیشنهاد کرد: به خانوادهها پیشنهاد میکنم کتابهایی را برای بچهها انتخاب کنند که در وهلهی اول کودک از آنها لذت ببرد و بداند که در کتاب خواندن هم لذت زیادی نهفته است. خیلی از قهرمانهایی که ماجراهایشان برخلاف تصور برخی از افراد، بیمحتوا است براساس اسطورهها ساخته شدهاند و در دنیا محبوبیت زیادی دارند.
او از تجربهی خود در نشر گفت و ادامه داد: در انتشارات پریان به همهی این موارد توجه میشود و تلاش ما این است که کتابهای بامحتوا و مناسبی را برای مخاطبان خود، چه کودک و چه بزرگسال، عرضه کنیم.
* کودکشهر در یک سلسلهگفتوگو سعی دارد با ذکر مثالهایی از تجربههای تازه در امر آموزشهای غیرمستقیم هنر و فرهنگ به کودکان در دوران کرونا، تغییر فضا و اثرات آن را بررسی و راهکارهای جدید برای تقویت تاثیرات مثبت را مطرح کند.
#کرونا_و_کودکان
گفتوگو از نیلوفر شهسواریان، کودکشهر
دیدگاه شما