کرونا و آموزش کودکان
معصومه انصاریان: اوقات فراغت درذهن مردم بیمعنی است

یک نویسنده و پژوهشگر حوزهی کودک معتقد است فراغت در جامعهی ما وجود ندارد یا به عبارت دقیقتر در نگاه مردم بسیار کم اهمیت است. اوقات فراغت بدین معنی که انسان فارغ از هر کار رسمی به همراه مزد و پاداش، به استراحت و تفریح بپردازد. مثلا به سفر میرویم تا خستگی درکنیم اما دائما دست به موبایل هستیم تا از راه دور امور شغلی خود را سر وسامان دهیم.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی کودکشهر، معصومه انصاریان با اشاره به تغییر شکل اوقات فراغت بیان کرد: متاثر از جامعه مفهوم اوقات فراغت در دنیای بچهها هم دستخوش تغییر شده است. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با تاسیس خود در سال ۱۳۴۵ رنگی زیبا به بازی و تفریح بچهها پاشیده بود اما امروز دیگر چنین تاثیری ندارد. کانون متناسب با روحیهی مخاطبان خود با فضایی صمیمی به نیت غنیسازی اوقات فراغت و پرورش استعدادهای نهفتهی کوکان و نوجوانان شکل گرفت. هنرمندان بزرگ و صاحبنامی شکوفایی استعدادهای خود را مدیون کانون و کتابدارهای آن میدانند.
این نویسندهی حوزهی کودک و نوجوان در مورد عملکرد امروزی کانون گفت: شوربختانه امروز از رونق اولیهی کانون خبری نیست. جدایی آن از اصل خویش یک شبه اتفاق نیفتاده بلکه طی فرایند چندین ساله با ورود مدیران آموزش و پرورش ناآشنا با رسالت کانون اتفاق افتاده است. یکی از موارد مشخص آن طرح «کانون-مدرسه» با شعار«میخواهیم کانون را به مدارس ببریم» پاگرفت اما عملا مدرسه را به کانون آوردند. در نتیجه این دو به هم نزدیک شدند و در نتیجه امروز در کانون اوقات فراغتی وجود ندارد.
او افزود: اوقات فراغت یعنی فعالیتی که بچهها خود آن را انتخاب کنند. امروز فعالیت کتابخانهها از سطوح بالای مدیریتی ابلاغ میشود. در گذشته کتابخانهها پاتوقی برای استراحت و انجام فعالیتهای هنری و و ادبی دلخواه بود که در مدارس امکان آن وجود نداشت. اعضای کانون به اعتبار تنوع فعالیتهای کتابخانه و آزادی انتخاب، با رغبت به کانون میرفتند اما امروز جای انتخاب آزاد بچهها را تلاش برای برگزاری جشنوارههای سراسری گرفته است.
این نویسندهی کودک و نوجوان با اشاره به برنامههای اخیر کانون افزود: در حال حاضرکانون برنامههای فرهنگی و هنری را مانند مدرسه برنامهریزی کرده و حتی برای هر کلاس هزینه دریافت میکند. تفریح و بازی و برگزاری اردوهایی در دامن طبیعت و به دور از نمایش دادن و ملاحظات رسمی مدتهاست به فراموشی سپرده شده است.
انصاریان از بیتوجهی مسئولان به گروه سنی کودک و نوجوان انتقاد کرد و گفت: متاسفانه در شرایط کرونا بچهها و نیازهایشان به فراموشی سپرده شدهاند. تاکنون نشنیدهام که مدیران گوشه چشمی به نیاز امروز بچهها داشته باشد. در کدام یک از نشستهای کابینه رئیس جمهور و یا وزیر آموزش و پرورش به نیازهای بچهها در شرایط کرونایی پرداختهاند؟ در شرایط تعطیلی مدارس بچهها نیاز دارند با هم سن و سالهای خود وقت بگذرانند. خانهنشستن و استفادهی زیاد از تبلت برای سلامتی جسمی و روحی بچهها خطر بزرگی است. در این شرایط که بزرگان کشور از بچهها غافل هستند، خانوادهها پیشقدم شوند تا بچهها با دوستان وهمکلاسیها ضمن رعایت بهداشت دیدار کنند. فعالیتهایی مانند دوچرخه سواری با ماسک در هوای آزاد، اسکوتر و اسکیت برد و هر بازی و تفریحی که بچهها را به با هم بودن و تحرک و بازی وامیدارد انتخاب خوبی است.
عضو انجمن نویسندگان کودک و نوجوان افزود: نوع وقتگذرانی به شرایط و موقعیت خانوادهها بستگی دارد. دخترها و پسرها با مادرها میتوانند آشپزی کنند و با پدرها کارهای فنی خانه را انجام دهند. گلکاری و سبزیکاری در بالکن آپارتمانها و نگهداشتن و مراقبت از حیوانات خانگی از دیگر سرگرمیهای جذاب در خانواده است.
* کودکشهر در یک سلسلهگفتوگو سعی دارد با ذکر مثالهایی از تجربههای تازه در امر آموزشهای غیرمستقیم هنر و فرهنگ به کودکان در دوران کرونا، تغییر فضا و اثرات آن را بررسی و راهکارهای جدید برای تقویت تاثیرات مثبت را مطرح کند.
#کروناوکودکان
گفتوگو از نیلوفر شهسواریان، کودکشهر
دیدگاه شما